Πώς να επιτύχετε τέλεια διαχείριση χρωμάτων

Πώς να επιτύχετε τέλεια διαχείριση χρωμάτων

Διαχείριση χρώματος

Η διαχείριση χρώματος είναι η ελεγχόμενη μετατροπή του χρώματος σε όλες τις συσκευές. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί μια καλή και συνεπής αντιστοιχία χρωμάτων, είτε η εικόνα εμφανίζεται σε οθόνη υπολογιστή, είτε σε εκτύπωση φωτογραφιών, είτε σε καμβά.
Όλο το γραφικό περιεχόμενο επωφελείται από την καλή διαχείριση χρωμάτων και είναι επίσης πολύ χρήσιμη κατά την εκτύπωση εικόνων, ώστε να διασφαλίζεται ότι αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι αυτό που λαμβάνετε κατά την εκτύπωση.
Παρόλο που συχνά δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί πανομοιότυπη αναπαραγωγή χρωμάτων, καθώς εξαρτάται από τη βαθμονόμηση της οθόνης του παραλήπτη και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, δίνει στον δημιουργό τον έλεγχο των αλλαγών που μπορεί να προκύψουν κατά την εναλλαγή των μέσων.
Για να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση και αναπαραγωγή χρωμάτων, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε το περιβάλλον και να διασφαλίζετε ότι τόσο ο φωτισμός όσο και οι συνθήκες της οθόνης είναι βέλτιστες. Η Saal Digital προσφέρει προφίλ ICC που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για soft proofing.

Φωτισμός

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής φωτισμός στο δωμάτιο. Η φωτεινότητα και η θερμοκρασία χρώματος πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν πιο σταθερές και αναπαραγώγιμες. Ιδανικά, αυτό θα πρέπει να είναι ένα δωμάτιο χωρίς θάμβωση, με παντζούρια και χωρίς να επηρεάζεται από τις αλλαγές στο φως της ημέρας, και η οθόνη θα πρέπει να είναι βαθμονομημένη ώστε να εμφανίζει τα σωστά χρώματα και τη σωστή φωτεινότητα.

Βαθμονόμηση οθόνης

Το Kelvin χρησιμοποιείται συχνά στη μέτρηση της θερμοκρασίας χρώματος των πηγών φωτός. Το D50 είναι η συντομογραφία του Daylight 5000 kelvin. Το D65 είναι η συντομογραφία του 6500 kelvin και είναι πιο γαλάζιο από το D50.
Η θερμοκρασία χρώματος της οθόνης θα πρέπει να είναι 5000 kelvin (D50) και η θερμοκρασία φωτός στο δωμάτιό σας θα πρέπει να είναι η ίδια (5000 kelvin) ενώ βλέπετε την εκτύπωση ή το τελικό προϊόν. 5000 kelvin (D50) είναι το πρότυπο στη βιομηχανία εκτυπώσεων. 6500 kelvin χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές, αλλά η θερμοκρασία χρώματος είναι κατά κάποιο τρόπο πιο ψυχρή (πιο μπλε) και συνεπώς θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

Ρυθμίσεις οθόνης

Η σωστή ρύθμιση της οθόνης σας είναι το πιο σημαντικό μέρος της διαχείρισης χρωμάτων:

  • Ηφωτεινότητα της οθόνης πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 90 και120 cd/qm.
  • Η θερμοκρασία χρώματος πρέπει να ρυθμιστεί στα 5.000 kelvin (D50).
  • Τογάμματης οθόνης πρέπει να είναι ρυθμισμένο στο 2,2.

Βαθμονόμηση οθόνης με χρωματόμετρο

Η υψηλού επιπέδου επαγγελματική διαχείριση χρωμάτων δεν είναι δυνατή χωρίς το κατάλληλο υλικό. Ανάλογα με την επιλογή του προμηθευτή και τον προϋπολογισμό σας, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Ορισμένοι προμηθευτές προσφέρουν ένα χρωματόμετρο με πρόσθετο λογισμικό που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα προφίλ ICC της οθόνης σας. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί της αγοράς μιας νέας και ακριβής οθόνης.

Πλεονεκτήματα της διαχείρισης χρωμάτων

Οι προεπισκοπήσεις εκτύπωσης βελτιστοποιούνται με τη βοήθεια της προκαθορισμένης οθόνης σας και της δικής μας διαχείρισης χρωμάτων - Αυτό που βλέπετε είναι αυτό που παίρνετε. Ιδανικά, αυτός ο συνδυασμός λειτουργεί τόσο καλά ώστε να μην παρατηρείτε σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ της απεικόνισης στην οθόνη και του πραγματικού φωτογραφικού προϊόντος.

Τι μπορεί να κάνει η Saal Digital για εσάς;

Η επαναλαμβανόμενη καθημερινή βαθμονόμηση διασφαλίζει ότι οι μηχανές με προφίλ λειτουργούν εντός μιας μικρής ανοχής. Η κατάσταση της φωτοχημικής διαδικασίας ελέγχεται καθημερινά για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων πριν επηρεαστεί η ποιότητα της φωτογραφίας.

Διαφορετική χρωματική απόδοση για το Adobe Photoshop / Lightroom / λογισμικό Saal Design

Είναι πιθανό η αναπαράσταση μιας εικόνας στα προγράμματα Adobe Photoshop, Lightroom και το λογισμικό Saal Design να αποκλίνει μεταξύ της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκτύπωση της φωτογραφίας είναι έγχρωμη με την απόδειξη στο λογισμικό μας Saal Design.
Ο λόγος για τη διαφορετική χρωματική αναπαράσταση σε κάθε πρόγραμμα είναι συνήθως μια λανθασμένη ρύθμιση της διαχείρισης χρωμάτων της οθόνης.
Για να το διορθώσετε αυτό, ανοίξτε τις ιδιότητες διαχείρισης χρωμάτων των Windows στην ενότητα Έλεγχος συστήματος > Διαχείριση χρωμάτων. Στη συνέχεια, επιλέξτε την κατάλληλη οθόνη και τσεκάρετε το πλαίσιο Χρήση των δικών μου ρυθμίσεων για αυτή τη συσκευή. Τώρα κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη και επιλέξτε το προφίλ sRGB IEC61966-2.1 από τη λίστα και ορίστε το ως νέο τυπικό προφίλ ή επιλέξτε την πιο πρόσφατη βαθμονόμηση της οθόνης σας.
Μετά την επανεκκίνηση του Lightroom, του Adobe Photoshop και του λογισμικού Saal Design, τα τρία προγράμματα θα πρέπει να έχουν την ίδια εμφάνιση.