Οδηγός προετοιμασίας εικόνας

Οδηγός προετοιμασίας εικόνας

Για τους πελάτες που δεν έχουν εμπειρία στην επεξεργασία εικόνας, προσφέρουμε αυτόματη βελτίωση εικόνας. Αυτή η επιλογή μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε εικόνα επεξεργάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Για τους πελάτες που προτιμούν να επεξεργάζονται μόνοι τους τις εικόνες τους (π.χ. στο Photoshop ή το Lightroom) ή που έχουν ήδη κάποια εμπειρία στην επεξεργασία εικόνων, προσφέρουμε συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Εκτός από τις παρακάτω συμβουλές, συνιστούμε επίσης το σετ δειγμάτων μας, το οποίο περιέχει όλα τα διαθέσιμα υλικά και τελειώματα.

Κατά την προετοιμασία των εικόνων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα σημεία:

  • Διαχείριση χρωμάτων
  • Χρωματικός χώρος
  • Φωτεινότητα και αντίθεση
  • Ανάλυση/διαστάσεις
  • Ευκρίνεια
  • Προφίλ ICC
  • Μορφή αρχείου

Διαχείριση χρώματος

Για να κρίνετε σωστά τα χρώματα, είναι σημαντικό τόσο ο φωτισμός όσο και η οθόνη να έχουν ρυθμιστεί σωστά. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαχείριση χρωμάτων εδώ.

Χρωματικός χώρος

Είναι σημαντικό να ενσωματώνονται τα σωστά προφίλ χρωμάτων στις εικόνες και να παραδίδονται σε RGB. Έχουμε παράσχει έναν κατάλογο με τα προφίλ χρωμάτων που δεχόμαστε.

Βέλτιστη φωτεινότητα και αντίθεση των εικόνων

Πριν από την παραγωγή μιας εικόνας, ελέγξτε ότι οι τιμές αντίθεσης και φωτεινότητας είναι σωστές. Λάβετε υπόψη ότι οι εικόνες στην οθόνη έχουν οπίσθιο φωτισμό, ενώ το φωτογραφικό προϊόν όχι, οπότε ενδέχεται να υπάρχει μικρή διαφορά στη φωτεινότητα. Εάν η οθόνη δεν έχει βαθμονομηθεί σωστά, η εικόνα μπορεί να εμφανίζεται πολύ φωτεινή ή πολύ σκοτεινή.

Συνιστούμε να ελέγξετε τις τιμές των τόνων στην εικόνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Διόρθωση τόνων για να προσδιορίσετε αν υπάρχει φωτεινότητα σε όλες τις περιοχές της εικόνας.

Εάν λείπουν οι φωτεινές ή οι σκιές, το προϊόν θα φαίνεται αργότερα θαμπό και χωρίς αντίθεση. Ακολουθεί ένα παράδειγμα όπου λείπουν οι ανταύγειες ή οι σκιές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σας συνιστούμε να επεξεργαστείτε εκ νέου τις εικόνες.

Εικόνα με ανταύγειες και εικόνα με ελλείψεις χαμηλών φωτοσκιάσεων

Η εικόνα είναι γενικά πολύ σκοτεινή και στερείται τονισμών: Οι τονικές τιμές διατηρούνται μόνο στους μεσαίους και χαμηλούς τόνους και η εικόνα εμφανίζεται πολύ σκοτεινή και χωρίς αντίθεση.

Εικόνα που είναι πολύ σκοτεινή

Για καλύτερα αποτελέσματα, οι τονικές τιμές πρέπει να είναι καλά κατανεμημένες και να υπάρχουν σε όλες τις περιοχές:

Εικόνα με καλές τονικές τιμές

Ανάλυση/διαστάσεις

Οι εικόνες θα πρέπει να έχουν τη σωστή ανάλυση παραγωγής. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες με κάθε προϊόν στην Επαγγελματική περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι οι διαστάσεις και η ανάλυση είναι σωστές.

Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές. Μπορείτε είτε να αλλάξετε χειροκίνητα το μέγεθος των εικόνων στα προγράμματά σας, οπότε σας συνιστούμε να επαναφέρετε την ευκρίνεια των εικόνων, είτε να υποβάλετε την εικόνα στην υπάρχουσα ανάλυση και εμείς θα αναλάβουμε αυτή τη διαδικασία.

Επαναχάραξη

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία και επιλογές για την όξυνση των εικόνων. Εάν πρόκειται να αναβαθμίσετε τις εικόνες, σας συνιστούμε να τις οξύνετε. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες δεν είναι υπερβολικά ακονισμένες, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος moiré στην παραγωγή.

Lightroom: Μπορείτε να ρυθμίσετε την ευκρίνεια των εικόνων σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης. Κατά την εξαγωγή εικόνων, υπάρχει μια επιλογή που ονομάζεται Output Sharpness (Ευκρίνεια εξόδου). Αυτή η επιλογή θα πρέπει να απενεργοποιηθεί εάν η ευκρίνεια έχει ήδη ρυθμιστεί.

Υπερβολική όξυνση (Moiré)

Το Moiré μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική όξυνση της εικόνας ή από την υπέρθεση διαφορετικών οθονών halftone. Το Moiré μπορεί να εμφανιστεί όταν μια εικόνα φωτογραφίζεται, σαρώνεται, ρετουσάρεται ή εκτίθεται/εκτυπώνεται.

Το Moiré μπορεί να γίνει αντιληπτό ως έντονος θόρυβος όταν η εικόνα προβάλλεται σε υψηλή μεγέθυνση (τουλάχιστον 100%). Για ένα φωτογραφικό προϊόν σε πραγματικό φωτογραφικό χαρτί, χρησιμοποιούμε έναν εικονογράφο, ο οποίος αναπαράγει τα μεμονωμένα εικονοστοιχεία πολύ έντονα, έτσι ώστε όλες οι λεπτομέρειες της εικόνας να είναι σαφείς και αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της παραγωγής.

Κοντινό πλάνο του εφέ moiré

Αποφυγή του moiré

Για να μειώσετε ή να εξαλείψετε αυτό το εφέ, συνιστούμε να θολώσετε την εικόνα στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Κάντε μια επιλεκτική επιλογή ή μάσκα στις επηρεαζόμενες περιοχές. Στη συνέχεια, εφαρμόστε το φίλτρο Gaussian blur στο Photoshop, για παράδειγμα. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας δώσουμε μια γενική οδηγία για τις ρυθμίσεις, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από την εικόνα σας, το μέγεθος της εικόνας και την ένταση του moiré. Μετά τη θόλωση, η εικόνα θα πρέπει να έχει ομοιογενή επιφάνεια σε μεγάλη μεγέθυνση (μεγεθύνετε μέχρι να μπορείτε να δείτε μεμονωμένα pixel).

Εξάλειψη του φαινομένου moiré

Προφίλ ICC για Soft proof - Πώς θα είναι η εικόνα μου;

Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία της εικόνας, είναι δυνατή η προσομοίωση του τελικού εκτυπωμένου αποτελέσματος χρησιμοποιώντας ένα soft proof. Παρέχουμε τα προφίλ ICC για το σκοπό αυτό.

Μορφή αρχείου - ποια είναι η σωστή;

Τέλος, θα πρέπει να αποθηκεύσετε την εικόνα για να μας την στείλετε. Ακολουθεί μια σύνοψη των μορφών αρχείων που δεχόμαστε.

Αυτόματη βελτίωση εικόνας - Ναι ή Όχι;

Εάν έχετε επεξεργαστεί μόνοι σας τις εικόνες σας, παρακαλούμε απενεργοποιήστε την αυτόματη βελτίωση εικόνας κατά τη διαδικασία παραγγελίας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η βελτίωση εικόνας είναι αυτόματα απενεργοποιημένη όταν μεταφορτώνετε τις εικόνες σας. Εάν η βελτίωση εικόνας είναι απενεργοποιημένη, δεν θα κάνουμε καμία αλλαγή στην εικόνα σας.